Open posities
323-2023-Rob-Bombeek-2

‘Always change a winning team’: 5 stellingen over leiderschap

Rob Bombeeck van Bombeeck Human Capital Management heeft ruime ervaring in organisatieverandering, Human Resource Management en leiderschapsontwikkeling en -begeleiding. Rob reageert op een aantal stellingen over leiderschap.

Stelling 1 ‘Succesvolle organisaties zien medewerkers als hun kapitaal’

“Waarom beginnen organogrammen van bedrijven en organisaties altijd met de top? Als je erover nadenkt is dat eigenlijk ridicuul. De verpleegkundige die mijn moeder in het verzorgingshuis heeft verzorgd, hoort bovenaan het organisatieschema te staan. Dáár gebeurt het. Alle lagen die daaronder zitten, moeten de uitvoerders op de werkvloer faciliteren zodat zij tot wasdom komen. Dat kun je doortrekken naar elke organisatie. Succesvolle organisaties zien medewerkers als hun kapitaal.”

Stelling 2 ‘Goed leiderschap is van grote betekenis voor succesvolle en gezonde organisaties’

“Leider zonder leider te zijn: dat is mijn definitie van een goede leider. Goed leiderschap is van grote betekenis voor succesvolle en gezonde organisaties. Een goede leider heeft geen macht, maar gezag. Ik geloof er sterk in dat je met dienend leiderschap gezag afdwingt. Een goede leider doet een aantal dingen:

  • Komt op voor zijn mensen
  • Is duidelijk en geeft richting
  • Helpt en is dienend
  • Zorgt ervoor dat anderen maximaal in hun sterkte komen
  • Is eerlijk en authentiek
  • Durft keuzes te maken en geeft grenzen aan

Stelling 3 ‘Always change a winning team’

“Al vele jaren is dit mijn motto als het gaat om de rol en betekenis van succesvol leiderschap voor gezonde organisaties. Als je onderdeel bent van een winning team, kunnen er mechanismen optreden waardoor je als leider in een tunnel terechtkomt en dominant wordt in waarden, normen en cultuur. Het gevaar bestaat dat een team zich niet blijft vernieuwen en aanpassen en niet openstaat voor invloed van binnen en buiten. Zo kom je vast te zitten in een patroon, zonder dat je je daar bewust van bent. Daarom zeg ik: ‘Always change a winning team’. Leiders in een winning team moeten ervoor zorgen dat ze op een organische manier ruimte bieden aan nieuwe gezichten met frisse, innovatieve ideeën. Teams die daartoe in staat zijn, zijn voor mij winning teams.”

Stelling 4 ‘Als leider moet je durven vertrekken als jouw tijd erop zit’

“Iedere organisatie gaat door fases heen. Dat kan zijn door groei, een overname of de zoektocht naar kapitaal. Elke fase eindigt met een crisis. Het is de kunst om de crisis voor te zijn. Het wil niet zeggen dat de juiste leider voor de huidige fase, ook geschikt is voor de volgende fase. Ik heb veel boeken gelezen over Winston Churchill. Hij was een hele goede leider om het Verenigd Koninkrijk door de Tweede Wereldoorlog te leiden. Hij was echter niet dé man voor na de oorlog, toen het Verenigd Koninkrijk met andere problemen werd geconfronteerd en in een andere fase zat waar andere competenties en kwaliteiten werden gevraagd van de leider.”

“Ook vanuit mijn ervaring zie ik soms dat mensen vasthouden aan hun macht en positie. Dat is niet goed voor hen en voor de organisatie. Je moet jezelf prikkelen om fris te blijven. Op het moment dat jouw taak erop zit moet je durven plaatsmaken. Dat vraagt courage. Maar echt: er is altijd een andere organisatie die op jou zit te wachten omdat je in de fase waar die organisatie zit met jouw talenten veel meer waarde kunt toevoegen dan in je huidige positie.”

Stelling 5 ‘Diversiteit maakt een organisatie sterker’

“Diversiteit vind ik persoonlijk heel belangrijk. Onlangs heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau een interessant rapport gepresenteerd. De conclusie is dat er in Nederland zeven sociale klassen zijn met grote onderlinge verschillen. Iemands positie in de maatschappij hangt niet alleen af van opleiding, beroep, inkomen en financieel vermogen, maar ook van wie je kent, waar je bij past en wie je bent. Uit het onderzoek blijkt dat er structurele ongelijkheid is tussen sociale klassen.”

“Het is belangrijk om dat te doorbreken, want ongelijkheid heeft niet alleen gevolgen voor mensen zelf, maar ook voor de samenleving als geheel. Hét antwoord over hoe je dat doet heb ik niet, maar ik denk wel dat iedereen daar een rol in heeft. Ga eens iemand uit een andere cultuur mentoren en begeleiden, neem hem of haar eens mee in jouw wereld en verdiep je in zijn of haar wereld. Inspireer je kinderen om buiten hun bubbel te kijken en de verbinding met anderen te zoeken. Er is allemaal wel iets dat we kunnen doen.”

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden