Innovatie, nieuwe (consumenten)trends en verduurzaming spelen een belangrijke rol in de foodsector. De sector is relatief onafhankelijk van economische ontwikkelingen en levert een bijdrage van 10% aan economie en werkgelegenheid.
De laatste jaren kenmerken stijgende prijzen voor grondstoffen en energie de sector. Dit leidde onder meer tot hogere prijzen in de supermarkten. Het gevolg is dat de marges in de gehele keten onder druk zijn komen te staan. Ook 2024 is een jaar waarin kosten zullen oplopen, terwijl werken aan margeherstel juist in de industrie bovenaan het to-do lijstje staat. Er is naast margeherstel nog een aantal strategische vraagstukken waarop geacteerd moet worden, denk aan het duurzamer maken van energietransitie, AI en verpakkingen.
Terugdringen van energieverbruik blijft een prioriteit. De hoge energieprijzen zorgden voor een versneld terugdringen van het energieverbruik, maar veel processen hebben veel energie nodig, denk daarbij aan het invriezen van producten, maar ook aan het bereiden – bijvoorbeeld het bakken van brood.
In een industrie die afhankelijk is van energie is een transitie zeker met de huidige netcongestie niet eenvoudig. Het zorgt voor afnemende groei, simpel door het niet kunnen overstappen op een andere energiebron, terwijl de vraag naar bepaalde producten stijgt.
Maatregelen die worden genomen om toch een transitie mogelijk te maken zijn het werken met batterijen en elektrische boilers. Er wordt door de maatregelen slimmer omgegaan met bijvoorbeeld de eigen opgewekte energie (zonnepanelen).
Artificial Intelligence (AI) biedt nieuwe mogelijkheden voor de keten in de food industrie. Zo kunnen AI en Machine Learning - een vorm van kunstmatige intelligentie die data gebruikt om de productie-efficiëntie te verbeteren – processen bewaken en realtime aanpassen. Het doel is een grotere efficiëntie, kwaliteit en het verminderen van afval.
Supply chain optimalisatie is een tweede toepassing van AI. Het beter kunnen voorspellen van de vraag en daardoor het beter kunnen beheren van voorraden, zorgt voor minder verspilling en dus verduurzaming van de keten.
Een van de toepassingen is te vinden bij de retailers die met AI het voorraadbeheer optimaliseren en de vraag steeds beter kunnen inschatten.
Eerder al werd in Frankrijk een verbod van kracht op plastic verpakkingen van groente en fruit. Dit verbod is deels weer teruggedraaid in afwachting van Europese regelgeving. Er komt vanuit de EU een aanzienlijke aanscherping van de wetgeving op het gebied van verpakkingen. Dit jaar zal naar verwachtingen op Europees niveau Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) worden goedgekeurd. Vanaf 2025 zullen dan de verschillende lidstaten de regels invoeren. In de wet zullen worden opgenomen hergebruik, zaken als vervuilende grondstoffen en het terugdringen van plastic in de keten.
De industrie moet op korte termijn nadenken over het mogelijk maken van recycling van verpakkingen en dus over de gebruikte materialen. Meer in het algemeen, de hele keten zal een infrastructuur moeten inrichten voor onder meer het gescheiden verwerken van afval stromen.
In dit veranderde landschap zijn strategie en inzicht bepalend voor het succes van een organisatie. Welke keuzes worden er gemaakt en hoe kan meer innovatiekracht ontwikkeld worden. Wij verbinden de behoefte van uw organisatie met geselecteerde kandidaten. Mensen bepalen immers de kracht van een organisatie. Zij maken het verschil en zorgen ervoor dat een onderneming groeit en vooruit gaat.
Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl