Open posities
Lodiers-en-partners-Ottevanger-Aalten-Ard-Zweep

Welke trends in de machinebouw vragen om innovatie?

Ard Zweep is Managing Director van Ottevanger Milling Engineers. Ard heeft ruim 30 jaar internationale ervaring in industrie en machinebouw. Welke trends ziet hij? “Je moet blijven innoveren. Als je alleen nog verkoopt op basis van je reputatie, krijg je een probleem met je bestaansrecht op de midden en lange termijn.”

Trend 1: Smart industry: maak big data beschikbaar

“De traceerbaarheid van alles wat je eet en drinkt is een groot thema in de voedingsindustrie. Met onze machines wordt voedsel geproduceerd voor dieren. De producten van die dieren komen uiteindelijk in de supermarkt terecht als voedsel voor mensen. Integrators, zoals grote supermarktketens, willen toegang hebben tot alle beschikbare data in de volledige voedselketen. Het doel: 100% inzicht hebben in het volledige proces om risico’s uit te sluiten en optimale voedselkwaliteit te garanderen. Als Ottevanger Milling Engineers zijn we onderdeel van de voedselketen en moeten we het mogelijk maken om de data uit ons stukje van de keten via cloudoplossingen te ontsluiten, zodat bijvoorbeeld precies inzichtelijk is uit welke bestanddelen een bepaald receptuur bestaat.”

Trend 2: Arbeid automatiseren

“Het gebrek aan arbeidskrachten is wereldwijd een thema. Innovatie en het automatiseren van processen is een manier om dat te ondervangen. Ons zusterbedrijf Inteqnion houdt zich voortdurend bezig met het automatiseren van processen. Gezamenlijk realiseren we complete mengvoederfabrieken over de hele wereld. Automatisering draagt bij aan meer efficiency en is een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten.”

Trend 3: van sales driven naar service driven

“Klanten willen volledig worden ontzorgd en niet voor verrassingen komen te staan, zowel tijdens het ontwerp als het gebruik van een machine. Klanten verwachten een volledig georganiseerd, gestructureerd en geautomatiseerd proces (waar mogelijk). Als bedrijf in de machinebouw moet je ervoor zorgen dat je je service voor elkaar hebt. De transitie van sales driven naar service driven is echt iets van het laatste decennium. Dat heeft uiteraard ook een sterke relatie met een zo’n gunstig mogelijk Total Cost of Ownerhip.”

Trend 4: meer efficiency met slimme tools

“Als je naar het gebruik van onze machines kijkt is namelijk één aspect ontzettend belangrijk: de kosten zo laag mogelijk houden. Wij willen uitblinken met het cost of ownership van onze machines. Ons doel: de laagste cost of ownership hebben binnen de industrie, met een minimale servicebehoefte. Daarbij maken we gebruik van slimme oplossingen om de conditie van essentiële onderdelen te monitoren en voorkomen we ongeplande stilstand.”

Trend 5: Van 'Engineering To Order' naar 'Configure To Order’

“Uiteraard streven we hiernaar, ook om de kosten zo laag mogelijk te houden. 'Configure To Order’ is in de basis een mooi concept, waarbij nieuwe orders worden samengesteld uit een aantal bekende bouwstenen, zodat het niet nodig is om elk product weer opnieuw te ontwerpen. Dit helpt om de kosten zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd zitten wij in een heel specifieke branche. Onze installaties gaan de hele wereld over en iedere situatie is uniek. Elke foodproducent heeft zijn eigen recepturen. Bij Ottevanger Milling Engineers bedenken we graag slimme oplossingen voor onmogelijke uitdagingen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld een receptuur dat eigenlijk niet te maken is, toch voor elkaar krijgen door aanpassingen te doen aan een machine? Dus: ‘Configure to Order’ als het kan, ‘Engineering to Order’ als dat nodig is om te voldoen aan de vraag van de klant.”

Trend 6: Schoner en zuiniger werken

“Als Ottevanger Milling Engineers produceren we alles zelf op drie locaties in Nederland. Dat blijven we ook doen; het is een belangrijk onderdeel van onze filosofie. Zo kunnen we ook kort op de bal spelen. Hoe maken we machines efficiënter qua verbruik en energie? En hoe kunnen we de CO2-footprint verkleinen? We kijken continu naar alternatieve materialen die we kunnen gebruiken met een lagere CO2-footprint. Je moet blijven innoveren. Zonder innovatie ben je ten dode opgeschreven. Vegan is bijvoorbeeld ook enorm is opkomst. Wat betekent dat voor ons en wat kunnen we daarmee? Daar kijken we ook naar.”

Lodiers-en-partners-ottevanger-aalten-ard-zweep-1

Wat doet Ottevanger Milling Engineers?

Ottevanger Milling Engineers is opgericht in 1909 en heeft vestigingen in Moerkapelle, Aalten en Heteren. “Onze installaties worden over de hele wereld ingezet door mengvoeder- en petfoodfabrikanten om voedsel te produceren”, zegt Ard Zweep. “Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van apparatuur en complete installaties voor de graan verwerkende en mengvoederindustrie. We plannen, ontwerpen en beheren de bouw van complete productiefaciliteiten of individuele verwerkingslijnen.”

Lodiers_Header_Machinebouw
Ard Zweep heeft een schat aan ervaring in de industrie en machinebouw. Sinds juni is hij Managing Director van Ottevanger Milling Engineers. “Margreet van Haasteren (consultant, red.) heeft mij gerecruit voor deze functie. Dankzij haar scherpe oog voor detail, wist ze dat ik de perfecte match ben voor Ottevanger Milling Engineers. Dat is een kwaliteit die gezien mag worden en waar Lodiers & Partners zich in onderscheidt.”

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden