Open posities
Lodiers-2023-Barbara-Huysman-1

‘Durf het onbekende te omarmen’

Hoe zorg je ervoor dat je op deze krappe arbeidsmarkt medewerkers voor je wint en bindt? Barbara Huysman is HR Manager Europe bij Walraven Europe, een wereldwijd actieve organisatie in de installatiebranche: “Je moet er voor open durven staan om iets anders te omarmen dan wat je kent.”

Focus op de lange termijn

‘A multinational with a heart’. Daar staat Walraven voor. Huysman: “Walraven is een familiebedrijf in hart en nieren. We zijn superondernemend, maar in de basis zijn en blijven we een sociaal bedrijf met een langetermijnvisie. Sinds de oprichting in 1942 is het onze ambitie om het bedrijf klaar te maken voor de volgende generatie. Daarbij staat de vraag centraal: wat kun jij als persoon bijdragen aan de ambities van Walraven, wat heb jij nodig om impact te maken en hoe kunnen we je daarbij helpen?”

Kijken naar het potentieel

“Bij Walraven is het belangrijk dat je als persoon past bij de bedrijfscultuur. Dat is bijna nog belangrijker dan dat je voldoet aan alle vinkjes in de vacature. We kijken in ons aannamebeleid vooral naar het potentieel van de persoon. Daar ben ik zelf een voorbeeld van. Ik ben 3,5 jaar geleden begonnen als HR Manager Europe. Dat terwijl ik niet een klassieke HR-achtergrond heb en gezien mijn leeftijd (52) op papier niet de ideale kandidaat was. Bij Walraven is echter het belangrijkste dat er een fit is tussen jou als persoon en het bedrijf. Vanuit die klik zet ik mijn kennis en ervaring nu in om verder te bouwen aan de Europese organisatie.”

Hoe kun je medewerkers binden en boeien?

“Mijn tip is: blijf heel dicht bij de bedrijfscultuur. Walraven is een sociaal bedrijf met een langetermijnvisie. Het gaat hier echt om mensen. De essentie houden we altijd voor ogen en van daaruit bouwen we verder. Een belangrijke ambitie van Walraven is om het bedrijf over te dragen aan de volgende generatie. We staren ons niet blind op zoveel mogelijk omzet, maar op samenwerken, netwerken en verder ontwikkelen. Als we dat goed doen, en niet de focus leggen op het eindresultaat maar op het proces, komen de resultaten vanzelf.”

Ruimte om te leren en te ontwikkelen

Vanuit deze visie biedt Walraven veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. “Een van onze KPI’s is de ambitie dat medewerkers 10% van de tijd bezig zijn met leren en ontwikkelen. Blijven leren is je eigen verantwoordelijkheid, maar als bedrijf bieden we verschillende tools en programma’s. Zo werken wij bijvoorbeeld met Management Drives die drijfveren en leiderschapsstijl inzichtelijk maken en handvatten bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Dat doen we sinds een paar jaar structureel en bedrijfsbreed en dan zie je dat het ook resultaat heeft. Bij Walraven zien wij iedereen als een talent waarbij de ontwikkeling individueel, binnen teams of bedrijfsbreed wordt afgestemd: van starters, tot young talents, professionals en leiders. Zo hebben we bedrijfsbreed een Young Talent programma ontwikkeld, vanuit de gedachte nieuwe talenten de kans te geven te netwerken, de strategie van ons bedrijf te leren kennen en te werken aan persoonlijke ontwikkeling.”

Vanuit verbinding ontstaat samenwerking

“We hebben een zeer divers personeelsbestand. Wereldwijd hebben we 1400 medewerkers en acteren we in 47 verschillende landen. Omdat de arbeidsmarkt krap is, hebben we de pool waaruit we werven uitgebreid. Dat betekent dat we ook van buiten Europa nieuwe collega’s hebben aangenomen uit onder meer India en Brazilië. Dan moet je rekening houden met culturele verschillen en drijfveren en dat kan even wennen zijn. Nederlanders communiceren bijvoorbeeld heel direct en dat kan voor iemand uit een andere cultuur intimiderend zijn. Het is mooi om te zien dat we zo leren van elkaar en door met elkaar in gesprek te blijven, zaken bespreekbaar te maken, er onderling begrip ontstaat en verschillen verdwijnen. Vanuit verbinding en contact ontstaat samenwerking. Je moet er voor open durven staan om iets anders te omarmen dan wat je kent.”

Lodiers-2023-Barbara-Huysman-1

Barbara Huysman

“Walraven is een topspeler in de wereldwijde installatiemarkt en biedt slimme systeemoplossingen op het gebied van bevestiging, brandbescherming en sanitair. De producten worden onder meer gebruikt in huizen en bij utiliteitsprojecten en ook in offshore, scheepsbouw en industriële- en infrastructurele projecten. We zijn superondernemend, maar in de basis zijn en blijven we een sociaal bedrijf met een langetermijnvisie. Het gaat hier echt om mensen.”

Meer weten over wat Walraven doet? Ga naar de website en laat u inspireren.

walraven.com

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden