Open posities
323-2022-event-7-april-048

De kracht van een assessment

Een assessment geeft inzicht in de drijfveren, kwaliteiten en ambities van een persoon. Voor assessments schakelt Lodiers & Partners arbeids- en organisatiepsycholoog Tanja Hulswit van Beyond the Match in. “Wij gaan voor de optimale match tussen de persoon, het werk en de organisatie.”

Wat is uw missie?

“Wij richten ons op sleutelpersonen van organisaties: gedreven mensen die het verschil willen en kunnen maken voor de organisatie waarin ze werken of willen gaan werken. Onze missie is om bij te dragen aan een optimale match tussen de sleutelpersonen en de opdracht die er ligt.”

“We leven in een bijzondere tijd. De arbeidsmarkt is hartstikke krap en het is de kunst om goede mensen te vinden en te behouden en om ze goed in te zetten. Sterk leiderschap is hierbij van groot belang: de kwaliteit van de leiders bepaalt voor een groot deel de cultuur en het succes van een organisatie. Bij een wervings- en selectietraject is een goede match tussen deelnemer en organisatie daarom zeer belangrijk. Met een assessment krijgen we er nog beter zicht op in hoeverre die fit er is.”

Wat is de meerwaarde van een assessment?

“Voor een goede match is het heel belangrijk om te toetsen of ambities en competenties van een kandidaat overeenkomen met wat een organisatie voor ogen heeft. Dat geldt ook omgekeerd: kan een rol en kan een organisatie bieden wat een deelnemer zoekt?”

“Een assessment is daarvoor een goed instrument en biedt houvast. Het geeft meer inzicht in de kwaliteiten van een persoon, zijn ambities en ontwikkelpunten en geeft meer diepgang aan een benoemingsprocedure. Het biedt een soort nulmeting, met een goed onderbouwd beeld van de sterke kanten en valkuilen van een deelnemer, met een ontwikkeladvies dat daarbij aansluit. Ook wordt aangegeven wat de directe werkomgeving kan doen om het succes van de deelnemer in de vacante rol en in de organisatie te bevorderen. Zo weten de deelnemer en de opdrachtgever beter waar ze aan beginnen en wat ze van elkaar kunnen verwachten.”

Hoe ziet een assessment eruit?

“Wij beginnen altijd met een intake met de opdrachtgever, omdat we eerst goed inzicht willen hebben in de context. Wat is het speelveld waar ze zich in bewegen? Wat is de opdracht die ze voor zichzelf zien? Hoe ziet het directieteam eruit? Wat moet de nieuwe persoon aan het team toevoegen?”

“Vervolgens gaan we met de kandidaat aan de slag. Het doel is om zicht te krijgen op zijn of haar meerwaarde, energie en ambities. Daarvoor zetten we een aantal instrumenten in. Denk aan persoonlijkheids- en drijfverenonderzoek: wetenschappelijk gefundeerde vragenlijsten en management/leiderschapsmodellen. Daarna gaan we met de deelnemer in gesprek tijdens een (wandel)interview en doet hij of zij een praktijkopdracht met eventueel een rollenspel. Samen met de deelnemer maken we een gedeeld en geïntegreerd beeld van de sterke kanten en ontwikkelpunten van de persoon. Daarna maakt de psycholoog een rapport, met een heldere conclusie en aanbevelingen, dat wordt met de deelnemer en de opdrachtgever besproken.”

323-2022-event-7-april-046

Wat is uw visie op een goede match?

“Ons bedrijf heet Beyond the Match en dat zegt het eigenlijk al: we kijken verder en we kijken diepergaand. Het heeft niet zoveel zin om iemand te vinden die de functie één jaar leuk gaat vinden. Wij kijken, net als Lodiers & Partners, naar de langere termijn. Waar wil de deelnemer naar toe? Wat is er nodig om daar te komen? Wij geven bij een assessment altijd concrete ontwikkeladviezen. Zo dragen wij bij aan een goede landing én zorgen we ervoor dat de deelnemer verder komt en zich ontwikkelt. Dat is goed voor de persoon in kwestie en voor de organisatie.”

Wat is uw persoonlijke drive?

“Ik geniet van het contact met mensen, opdrachtgevers en deelnemers. Ik vind het ontzettend leuk om opdrachtgevers te adviseren en om deelnemers inzichten te bieden over zichzelf die ze nog niet hadden en om ze verder te helpen. Om samen de vraag te beantwoorden: wat is er nodig om de match van deze persoon met deze functie in deze organisatie goed te laten werken? Wat heeft de deelnemer nodig om als persoon nog beter te worden? Daar draait het in essentie om.”

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden