Open posities
Lodiers-Fabianne-Onderwater

Hoe speel je als leider in op de uitdagingen van deze tijd?

Fabianne Onderwater is Investment Director bij FIELDS Group. In die rol is ze onder meer sparringpartner voor CEO’s en directieteams. “Je moet als leider een visie hebben en transparant kunnen uitleggen waarom je iets doet.”

Wat doet FIELDS Group?

FIELDS Group investeert in MKB-bedrijven in de Benelux en DACH landen (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). Onderwater: “Wij werken sector agnostisch en investeren in bedrijven die ofwel actief willen groeien (organisch alsook via overnames) of waar veel verbeterpotentieel aanwezig is en er een actieve, betrokken aandeelhouder nodig is om dat te realiseren. Ook investeren we in de verzelfstandiging van divisies van conglomeraten (zogenaamde carve-outs). Wij hebben een hands-on aanpak en werken samen met de directie om bedrijven naar het volgende niveau te brengen. Oftewel: we kijken altijd naar het potentieel van een bedrijf en hoe dit gerealiseerd kan worden.”

Waar ga je naartoe?

Fabianne Onderwater is in haar rol als Investment Director een sparringpartner voor CEO’s en directieteams. “De wereld wordt steeds complexer. Als leider wordt er van je verwacht dat je daar op een juiste manier op reageert. Het is belangrijk om als leider een visie te hebben en, om commitment te krijgen, transparant te kunnen uitleggen waarom je iets doet. Waar ga je naartoe als bedrijf? Hoe ga je daar komen? Daarbij is het vooral belangrijk dat je de juiste teams bouwt om de gedefinieerde strategie uit te voeren en om mensen mee te nemen in het waarom.”

Wat zijn de trends in leiderschap?

“Een van de onderwerpen die steeds belangrijker wordt, is de focus op ESG: Environment (het milieu), Social (de mens en maatschappij) en Governance (bestuur). Hoe geef je daar als bedrijf invulling aan en zorg je voor verduurzaming? Dat ligt ook steeds meer onder een vergrootglas van stakeholders. Als leider word je geacht om daar een visie op te ontwikkelen en dat zijn significante vraagstukken. Bij FIELDS geloven we in deze ESG-focus, wat ook blijkt uit onze recente overname van Kyden (een samenvoeging van de bedrijven Dialogue, Kirkman Company en YSE), een adviesbureau met de focus op de transitie naar een duurzame samenleving.”

Transparant, eerlijk en constructief

Wat vindt Fabianne Onderwater zelf belangrijk als het gaat om leidinggeven? “Voor mij zijn transparantie, alsook tijdige en eerlijke communicatie de basiselementen. Net als een constructieve manier van met elkaar samenwerken, waarbij je in teamverband kijkt waar ieders kracht ligt en hoe je elkaar kunt versterken om te komen waar we naartoe willen.”

Diversiteit en inclusie

Aandacht voor diversiteit en inclusiviteit is onderdeel van ESG-beleid. “Dat is een belangrijk onderwerp. Onderzoek wijst uit dat diverse en inclusieve organisaties beter presteren. Het staat voor mij buiten kijf dat we die kant op moeten, alleen is de praktijk weerbarstiger. Een voorbeeld: In MT-teams is het merendeel nog steeds man.”

“In april was ik aanwezig bij het relatie-event van Lodiers & Partners, waar Joris Luyendijk sprak over diversiteit en inclusie. Wat me daarvan is bijgebleven is juist de focus leggen op inclusiviteit in plaats van diversiteit. Inclusie gaat over gedrag en waarden: het creëren van een omgeving waar ieder individu zich welkom en gewaardeerd voelt en gelijke kansen krijgt. Het doel is dat mensen met elkaar op de juiste manier samenwerken. Dat bereik je door in te zetten op een inclusief team.”

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden