Open posities
323-2023-Karlijn-Bockholts-Advies-015

'Leiderschap is een kunst'

323-2023-Karlijn-Bockholts-Advies-016

Karlijn Bockholts - Bockholts advies

‘Leef je leiderschap’, is het motto van Karlijn Bockholts van Bockholts Advies. Zij helpt personen en organisaties met strategische ontwikkeltrajecten of veranderprocessen. Lodiers & Partners en Karlijn Bockholts hebben een lange relatie met elkaar. “Geloofwaardig leiderschap in een wereld waar de uitdagingen groot en divers zijn is een kunst.”

Karlijn Bockholts heeft ruim 25 jaar ervaring op het gebied van leiderschapsontwikkeling, (executive) coaching en verandertrajecten binnen organisaties. “Zowel op individueel niveau als in groepsverband werk ik aan het verbeteren van leiderschap, performance en samenwerking. De eerste 10 jaar van mijn loopbaan heb ik dit gedaan vanuit diverse adviesbureaus en sinds 2007 als zelfstandig ondernemer. Ik ben organisatiepsycholoog en heb daarnaast diverse opleidingen op het gebied van persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling gevolgd. Daarbij werk ik onder andere samen met Lodiers & Partners, uit wiens netwerk ik ook opdrachten krijg.”

Lééf je leiderschap

“Leiderschap is een kunst. Het vraagt van jou als leider dat je bent afgestemd op jezelf en op de mensen en de dynamiek om je heen. Leiderschap gaat over: ken jij jezelf en het effect van jouw gedrag? Zie je wat er in de omgeving gebeurt? Wat wil en kun je bieden om ervoor te zorgen dat het potentieel in een organisatie er optimaal uitkomt? En dan niet alleen financieel, maar vooral in het laten groeien van mensen. Een leider stimuleert mensen om het beste uit zichzelf te halen. Om dat op een goede manier te kunnen doen, is het belangrijk dat je jezelf bent als leider. Als je onoprecht of instrumenteel gedrag laat zien, prikt iedereen er doorheen. Daarom zeg ik: ‘Ben het, leef je leiderschap’.”

Wat vraagt deze tijd qua leiderschap?

“Veranderingen zijn aan de orde van de dag en het wordt heel normaal gevonden dat leiders daar zelfverzekerd en overtuigend in bewegen. Om dit te kunnen is het noodzakelijk dat je als leider jezelf en jouw mechanismen goed kent, weet hoe je reageert op wat er op je afkomt, begrijpt welke hardnekkige gewoonten je hebt als je onder druk komt te staan en wat het effect van gedrag is op anderen.”

Hoe doorbreek je bestaande patronen?

“Ik kijk mee in organisaties op het moment dat ze bezig zijn met strategische ontwikkeltrajecten of veranderprocessen. Dat kan gaan om persoonlijke coaching van een leider die ergens tegenaan loopt of een andere rol krijgt en zijn of haar daar weg in moet vinden. Ik begeleid ook bedrijven en management teams die worden samengevoegd. In alle gevallen probeer ik mensen bewust te maken van bestaande patronen en wat er, als mensen dat zelf belangrijk genoeg vinden, nodig is om dat patroon te doorbreken.”

“Om een voorbeeld te noemen: mensen op leidinggevende posities hebben soms de neiging om werk naar zich toe te trekken als ze het idee hebben dat iets niet goed loopt. Daarmee maken ze het zichzelf moeilijk. Ik probeer transparant te maken: wat doe je eigenlijk en waarom doe je dat? Wat zijn je beweegredenen? Vervolgens probeer ik mensen bewust te maken dat je een keuze hebt en dat er ook andere mogelijkheden zijn, mits je dat zelf wilt.”

Als leider moet je je eigen tegenspraak organiseren

"Heel veel leiders zeggen: ‘Ik wil toegankelijk zijn, mijn deur staat voor iedereen open’. Vaak werkt het niet zo. Hoe hoger je in de boom komt, hoe groter je blinde vlek. Je krijgt minder feedback, want mensen komen minder vaak naar je toe. Je moet als leider zelf initiatief nemen, naar de mensen toegaan en je blijven afvragen: zie ik het wel goed? Zijn er meer waarheden? Andere perspectieven krijg je namelijk alleen als je met mensen in gesprek gaat.”

323-2023-Karlijn-Bockholts-Advies-002

Succesvolle verandering die wat oplevert

“Wat ik het allermooiste vind? Door patronen te onderzoeken, met elkaar te delen en te bedenken wat het gewenste effect is, ontstaat er ruimte voor echte verandering. Ik vind het mooi als een team aangeeft: we begrijpen nu wat er gebeurt, we snappen wat we moeten doen om er verandering in te krijgen en dat je later hoort: het levert wat op.”

www.bockholts.nl

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden