Open posities
Lodiers-Netafim-Peter-van-Steen-009

Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?

Netafim levert een belangrijke bijdrage aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Met de precisie-irrigatieoplossingen van Netafim kunnen fruit, groente en andere gewassen optimaal groeien voor een optimale opbrengst, zonder verspilling van water en voedingstoffen. Om die missie verder gestalte te geven, heeft Lodiers & Partners een nieuwe HR Manager geworven voor Netafim.

Meer mensen, meer voedsel

‘Grow more with less’, is het motto van Netafim. Peter van Steen, CEO van Netafim Netherlands en Managing Director van Netafim North Europe, legt uit wat daarmee wordt bedoeld. “Het aantal mensen op aarde groeit naar zo’n 10 miljard in 2050, maar de beschikbare landbouwgrond voor het verbouwen van voedsel niet. Dat betekent dat de opbrengst per vierkante meter omhoog moet. Hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe maak je minder vruchtbaar land toch vruchtbaar? Daarvoor is druppelirrigatie een fantastische methode.”

Elke druppel water optimaal benut

Netafim is specialist in precisie-irrigatie: een ingenieus systeem dat zorgt voor de automatische aanvoer van water en voedingstoffen naar planten. Dat gebeurt via een netwerk van aanvoerleidingen en druppelslangen. Zo krijgt een plant precies de hoeveelheid water en voedingstoffen die nodig is voor een maximale opbrengst. “In warme en droge periodes zie je op akkers grote sproeikanonnen staan om gewassen te besproeien. Dat is heel inefficiënt. 50% van het water verdampt namelijk al voordat het de bodem in kan zakken. Van de overige 50% komt nog eens 80% niet bij de wortel van de plant. Precisie-irrigatie brengt elke druppel water en voedingstoffen precies naar de wortel van de plant. Op het juiste moment en op de juiste plaats en in afgemeten doses voor optimale groeiomstandigheden. Zo kun je met minder gebruik van water en voedingsstoffen toch meer opbrengst genereren. Oftewel: ‘Grow more with less’.”

Wat levert het op? Een voorbeeld

Hoe efficiënt is precisie-irrigatie? Van Steen illustreert dat met een voorbeeld. “Nederland is kassenland nummer 1. We hebben hier heel veel ervaring met slim en zuinig bewateren en voeden van planten via precisie-irrigatie. Daardoor zijn we concurrerend ten opzichte van landen waar gewassen in de open lucht worden geteeld. Voor elke kilo tomaten die in Spanje in de open lucht wordt gekweekt, is 150 liter water nodig. Als je dat in een kas doet, waar alles gereguleerd en geconditioneerd is, heb je maar 8 liter water nodig om 1 kilo tomaten te telen.”

Wereldwijd marktleider

De oplossingen van Netafim vinden wereldwijd hun weg. Van Steen: “Wij zijn marktleider in precisie-irrigatieoplossingen voor gebruik in kassen en op open veld. Netafim heeft wereldwijd 19 manufacturing units en 33 business units. Onze oplossingen worden overigens niet alleen gebruikt in kassen en voor akkerbouw, maar ook bijvoorbeeld in parken, grasvelden in voetbalstadions en golfbanen. Onze oplossingen komen ook van pas bij de energietransitie. Druppel-irrigatie maken we van polyetheen (PE). Daarmee maken we ook PE-mantelbuizen die onder meer worden gebruikt bij bijvoorbeeld windparken en zonneparken voor de infrastructuur om de opgewekte energie te distribueren.”

Bijdragen aan een betere wereld

De bijdrage die Netafim levert aan een betere wereld spreekt nieuwe werknemers aan om bij het bedrijf te komen werken, ziet Van Steen. “Met name de jongere generatie kijkt wat jouw visie is als bedrijf en vindt het belangrijk dat je dingen doet die goed zijn voor de wereld. Bij Netafim leveren we een bijdrage aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Voor onze nieuwe HR Manager was onze missie een van de redenen om voor Netafim te kiezen.”

De beste kandidaat én persoon voor de functie

Voor de werving en selectie van de nieuwe HR Manager schakelde Netafim Lodiers & Partners in. “Het is voor het eerst dat Lodiers & Partners een executive search voor ons heeft gedaan. Wat Lodiers & Partners heel goed doet: er wordt niet alleen gekeken of de skills van een kandidaat passen bij de functie. Ze kijken óók heel goed of de kandidaat als persoon past bij het DNA van ons bedrijf. Om dat goed te kunnen inschatten, heeft Margreet van Haasteren (consultant) eerst echt moeite gedaan om ons bedrijf te leren kennen en doorgronden. Wie zijn we en waar staan we voor als Netafim?”

“Margreet droeg uiteindelijk drie kandidaten voor met wie we hebben gesproken. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat als er drie kandidaten worden voorgesteld voor een functie, ze alle drie geschikt zijn. Dat is een groot compliment voor het traject dat daaraan vooraf is gegaan. Daardoor hebben we de functie naar volle tevredenheid kunnen invullen.”

Lodiers-Netafim-Peter-van-Steen-004

Peter van Steen

“Margreet droeg uiteindelijk drie kandidaten voor met wie we hebben gesproken. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat als er drie kandidaten worden voorgesteld voor een functie, ze alle drie geschikt zijn. Dat is een groot compliment voor het traject dat daaraan vooraf is gegaan. Daardoor hebben we de functie naar volle tevredenheid kunnen invullen.”

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden