Open posities
Lodiers-en-Partners-Blog-Robert-Lodiers-Transformationeel-Leiderschap

De transformationele leider

Iedereen kent de wetenschappelijke onderzoeken waarin het verband tussen een prettige (en uiteraard veilige) werkomgeving en output van de werknemer wordt bewezen. ‘De omgeving doet wonderen’ kortgezegd. Maar wat nou als die omgeving verandert en mensen niet meer die gemeenschappelijk omgeving beleven?

Thuiswerkbeleid

Corona heeft remote- en thuiswerken een boost gegeven. Voor veel medewerkers is dit een verademing en een niet meer weg te denken ‘verworven’ recht. De balans werk en privé lijkt voor velen gezonder, al kennen ook velen de worsteling van ‘wanneer sluit je de dag nou af?’. Veel organisaties proberen hier, gezien de krappe arbeidsmarkt, op in te spelen en geven met ‘thuiswerkbeleid’ een nieuwe dimensie aan het arbeidsvoorwaardenpakket. Allemaal zeer logisch en een ‘kwestie van vraag en aanbod’ zullen velen zeggen. Niemand durft echter te voorspellen of dit blijvend is of onderhevig aan de economische resultaten.

Hippe koffiebars en lounge-omgevingen

Maar aan deze veranderende omgeving zitten uiteraard ook een aantal keerzijdes die wij met enige regelmaat horen van zowel opdrachtgevers als kandidaten. Hoe bewaak of creëer je een cultuur als mensen elkaar minder zien en informele contactmomenten sporadischer worden? Veel (meestal grote) organisaties maken beleid dat vergaderen en ‘ontmoeten’ op kantoor kan plaatsvinden. Kantines worden massaal omgebouwd tot hippe koffiebars en lounge-omgevingen. En ja, hier wordt dan zeker gebruik van gemaakt. De prangende vraag is, is dit voldoende voor de bedrijfscultuur? Komen hier eigenlijk wel de ‘juiste mensen’ op af? En weerspiegelt deze mix mensen, de organisatie?

Vergaderen is voor velen de primaire aanleiding om naar kantoor te komen. Maar niet iedereen vergadert even frequent. Daarbij speelt de grootte van de organisatie ook een rol. Kunnen kleine organisaties wel dezelfde faciliteiten bieden of is dit voor hen als een olietanker in de vijver onrealiseerbaar? Bovendien is er een grote groep die überhaupt niet thuis kan werken (denk aan een productieomgeving). Wat doet dit met de onderlinge verhoudingen? ‘Kwestie van pech’ of is dit eigenlijk de welbekende ‘roze olifant’ die veel leiders liever niet willen zien?

Hoe creëert u verbinding?

Zit hier nou niet de essentie van het verhaal: goed leiderschap in tijden van transformatie?! Zijn de goede faciliteiten die nu worden aangeboden niet een beetje ‘mosterd naar de maaltijd’ en had dit al gerealiseerd moeten zijn voor de verschrikkelijke ‘prikkel’ van Corona? Want een goede leider weet de verbinding te creëren zonder ‘kraaltjes en schelpjes’. Door te inspireren, medewerkers te ontwikkelen en ze onderdeel te laten zijn van een groter geheel. Ook is wetenschappelijk bewezen dat ieder mens de behoefte heeft om ergens bij te horen. Wij zien dat die goede leider dit snapt!

Heeft u een transformationele leider binnen uw organisatie?

Robert Lodiers

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden