Open posities
323-2023-Andritz-Stefan-van-Wolffelaar-001

Van fabriek naar kenniscentrum

"Bij ons bedrijf zien we vooral de trend dat we van een machinefabriek evolueren naar een kenniscentrum," vertelt Stefan van Wolffelaar, Financieel Directeur van ANDRITZ Gouda BV, een internationaal technologiebedrijf dat installaties, systemen, apparatuur en diensten levert voor verschillende industrieën. "Vroeger leverden we voornamelijk losse machines, maar tegenwoordig zijn daar complete procesoplossingen bijgekomen die het product van ruw materiaal tot eindproduct kunnen verwerken. Hiermee optimaliseren we maakprocessen, onder andere door het recyclen van reststromen zoals afvalwater.”

ANDRITZ Gouda is gespecialiseerd in het maken van machines die stoffen van elkaar kunnen scheiden. Het bedrijf is actief in onder meer de voedings-, chemische en afvalverwerkende industrieën, maar ook in de moderne mijnbouw.

Stefan van Wolffelaar: "Voor ons is in dat verband de pulp- en papierindustrie belangrijk: hier kijken we niet alleen naar de aanvoer van stoffen om papier te maken, maar ook steeds meer naar de reststoffen die moeten worden afgevoerd. Hiervoor leveren we de benodigde machines. In samenwerking met onze klanten onderzoeken we steeds vaker oplossingen voor innovatieve processen. Bijvoorbeeld, het slib dat overblijft bij het maken van papier wordt nu gescheiden, gedroogd en kan dienen als brandstof. Ook wordt het water dat bij de papierproductie wordt gebruikt, gereinigd en hergebruikt in het productieproces."

‘Traditionele’ machines, nieuwe toepassingen

"Een andere ontwikkeling die we zien, is dat we onze machines steeds vaker inzetten voor nieuwe toepassingen. Zo worden machines van ANDRITZ gebruikt in de productie en recycling van lithium batterijen. Hier mogen absoluut geen onzuiverheden inzitten, anders kan de latere toepassing, de batterij, in brand vliegen. Onze installaties ontwateren en drogen in het maakproces. Een ‘conventionele’ machine kunnen we zo met enige doorontwikkeling inzetten in nieuwe toepassingsgebieden."

Nieuwe machines met nieuwe technologieën

“Dit jaar (2023) hebben we de Turbex geïntroduceerd. Dit is een zeer efficiënt extractiesysteem om functionele voedingsstoffen te produceren. Het betreft een nieuwe technologie voor het verkrijgen van hoogwaardige extracten uit planten en natuurlijke producten, waarbij afval zoals sinaasappelschillen of brouwgraan (BSG) wordt omgezet in opbrengst genererende voedingsstoffen. De werking van de Turbex is anders dan die van conventionele apparaten. De extractietechnologie werkt door het genereren van hoge turbulentie, afschuiving en cavitatie (luchtbel implosies), honderden keren meer dan bij conventionele extractors. Het mooie is ook dat de Turbex minder energie verbruikt, wat goed is voor het milieu."

Food Innovation Xperience

"We zoeken voortdurend naar nieuwe markten en toepassingen. Tegenwoordig moet alles gerecycled en hergebruikt worden, en daar lenen onze machines zich uitstekend voor. Ook ontwikkelen we samen met onze klanten nieuwe processen, bijvoorbeeld in de voedselindustrie. Afgelopen jaar hebben we FIX opgericht: de Food Innovation Xperience. Dit is een hightech food grade R&D testomgeving waarbinnen we in heel Europa - in samenwerking met onze klanten - nieuwe voedselprocessen testen én ontwikkelen. Een ontwikkeling die past in de huidige trend; het leveren van kennis.”

323-2023-Andritz-Stefan-van-Wolffelaar-005

Ruime ervaring met Lodiers & Partners

Machine- en apparatenbouw behoort tot de sectoren waarin Lodiers & Partners bemiddelt voor management- en directiefuncties. “Wij hebben ruime ervaring met de diensten van Lodiers, want meerdere mensen zijn via hen bij ons geplaatst, waaronder ikzelf. De procedure verliep toen vlot en ik voelde meteen een sterke match met de positie toen ik door hen benaderd werd. De begeleiding van Lodiers is zeer professioneel, duidelijk en ze werken met korte lijnen. Onlangs hebben we een nieuwe manager voor de supply chain via hen aangenomen. Hij is inmiddels begonnen en doet het uitstekend. Hij is de vierde manager die via Lodiers hier nu werkt."

Lees meer over de machine-en apparatenbouw
323-2023-Andritz-Stefan-van-Wolffelaar-017

Over ANDRITZ AG

De internationale technologiegroep ANDRITZ AG is een beursgenoteerde Oostenrijkse onderneming met ongeveer 27000 medewerkers en meer dan 280 locaties in meer dan 40 landen. In Waddinxveen huisvest ANDRITZ Gouda BV, dat met 125 medewerkers valt onder de 'Separation division'.

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden