Open posities
323-2024-Teesing-Dick-de-Jongste-010-klein

Van prijsvechten naar verbinden: er is een verandering gaande in de machinebouw

“We gaan steeds meer de samenwerking aan met onze klanten. We noemen onze klanten en toeleveranciers ook niet meer zo, maar partners. We leveren namelijk steeds meer samenstellingen en systemen in plaats van losse componenten”, vertelt Dick de Jongste van Teesing B.V. Het bedrijf staat sinds 1952 internationaal bekend als leverancier van pijpverbindingen, buizen en afsluiters. De laatste tien jaar ondergaat Teesing echter een significante verandering.

De Jongste loopt al even mee bij Teesing. Hij begon zijn carrière op 1 januari 1989 als buitendienstmedewerker, klom snel op tot salesmanager, en werd uiteindelijk CEO. In 2007 kreeg hij, samen met twee andere managers, de gelegenheid om de aandelen van directeur/eigenaar Teesing over te nemen, aangezien deze zelf geen opvolging had. Medio dit jaar krijgt hij de mogelijkheid om nog meer aandelen over te nemen, waardoor hij 50% aandeelhouder van het bedrijf wordt. Mogelijk kan zijn zoon dit in de toekomst overnemen, aangezien deze ook al geruime tijd bij Teesing werkt en dit jaar vertrekt naar Teesing Industrial Systems in China (Beijing), om daar als Business Development Manager aan de slag te gaan.

Voor Corona kon je eigenlijk niet digitaal zakendoen in China

“We hebben twintig jaar geleden een vestiging in China opgericht, en daarom ben ik de afgelopen twee decennia vaak in China geweest”, vertelt De Jongste. “Vóór COVID was zakendoen in China altijd gebaseerd op veel eten, veel drinken en veel ‘guanxi’, wat zoveel betekent als persoonlijke aandacht en elkaar recht in de ogen kijken, een goede relatie. Nu kan het ook digitaal, maar alleen als je al zakelijke contacten hebt.”

“Mijn vrouw en ik hebben overwogen om naar China te verhuizen, maar vanwege de kinderen hebben we dat niet gedaan. Door mijn werk zijn we vaak in China op vakantie geweest, waardoor mijn zoon die daar gaat wonen, nu ook een behoorlijk woordje Chinees spreekt. Zelf spreek ik ‘theehuis-Chinees’, genoeg om iets te bestellen en de weg te vragen, maar daar blijft het bij.”

323-2024-Teesing-Dick-de-Jongste-018-klein

Flinke groei voor Teesing in Nederland

“De afgelopen vijftien jaar hebben we ons in China voornamelijk gericht op 'het rijden op aardgas'. De Chinese overheid werkt met vijfjarenplannen voor het land, en zo hebben we drie opeenvolgende perioden van vijf jaar besteed aan alles rondom aardgas: van tankstations tot stadsbussen en goederenvervoer op CNG (Compressed Natural Gas). Nu ligt de focus in China op waterstof. In vergelijking tot Europa, lopen ze daar in China echt mee voorop.”

Lees meer over de machine- en apparatenbouw

Terwijl De Jongste elke maand tien dagen in China verbleef, groeide Teesing in Nederland aanzienlijk. In 2020 verhuisde het bedrijf naar een nieuw, vier keer zo groot pand aan dezelfde straat in Rijswijk, inclusief een ISO 4 geclassificeerde clean room die ook vier keer zo groot is als voorheen.

“Hier assembleren we producten voor diverse klanten. Steeds vaker vragen onze klanten om complete samenstellingen in plaats van losse componenten. Onze eigen montage-afdeling specialiseert zich steeds meer hierin. Dit komt door de marktvraag: ook onze klanten kampen met personeelstekorten, waardoor ze steeds meer behoefte hebben aan kant-en-klare samenstellingen. Ze hadden vroeger hun eigen montageafdelingen, maar die zijn aan het verdwijnen.”

We worden steeds beter in het maken van (sub)assemblages

“Onze partners hebben steeds meer behoefte aan samengestelde onderdelen voor machines, zoals een koelsysteem. Wij maken bijvoorbeeld een verdeelblok met afsluiters, koppelingen en leidingen, zodat ze dit alleen maar in hun eigen cleanroom hoeven uit te pakken en als subassemblage in hun eigen machine kunnen monteren. We worden hier steeds beter in: we hebben ook een eigen engineerafdeling opgericht. En we werken steeds nauwer samen met onze klanten, ofwel partners, om de juiste systemen en samenstellingen te bouwen.”

“Deze trend versterkt ook onze concurrentiepositie: vroeger kon onze concurrent ook wel een bepaald onderdeel leveren, dan was je echt aan het prijsvechten. Maar nu hebben we echt contracten met onze klanten waardoor je ook meer verbinding met hen krijgt. Mijn rol is nu meer in Nederland, ik reis nog wel naar China, maar minder frequent.”

323-2024-Teesing-Dick-de-Jongste-019-klein

Teesing en Lodiers & Partners

“Vanwege onze veranderende en groeiende organisatie zochten we een aanvulling op operationeel en directieniveau in de vorm van een HR- en organisatiemanager. Hiervoor hebben we Lodiers & Partners ingeschakeld. Normaal gesproken werken we met een klein recruitmentbureau, maar deze vacature vereiste een andere aanpak omdat het op een heel ander niveau is. Via vrienden en kennissen binnen een businessclub werd Lodiers & Partners ons aanbevolen.”

“Het werving- en selectieproces is buitengewoon goed verlopen: we hadden niet alleen een ruime keuze aan kandidaten, maar binnen drie maanden hebben we Willeke Cammeraat aangenomen. Zij werkt hier sinds 1 november 2023 naar grote tevredenheid van ons, en van haar! Lodiers & Partners heeft zeer efficiënt en professioneel gewerkt. Bovendien beschikt ze over een uitstekende database van kandidaten. Als we de komende jaren weer managers nodig hebben, zullen we zeker weer contact met Lodiers & Partners opnemen."

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden