Open posities
323-2021-medewerkers-046

Druk, hoe bedoel je?

In onze moderne wereld lijken we altijd maar druk. Of we nu aan het werk zijn, thuis of onderweg, we hebben altijd iets te doen of er is iets dat onze aandacht vraagt. Het lijkt soms alsof we vergeten zijn hoe belangrijk het is om rust te nemen en even stil te staan. Ondanks het feit dat we er wel over praten en het woord ‘balans’ in overmaat wordt gebruikt.

Wat verstaan we eigenlijk onder rust? Rust betekent niet alleen dat we niets doen, maar ook dat we ons lichaam en onze geest de tijd geven om te herstellen en op te laden. Dit kan op verschillende manieren, zoals door te slapen, te mediteren, een wandeling te maken in de natuur of gewoon even helemaal niets te doen. Niet voor niets is een bekende quote: ‘topsport is veel rusten en slapen!’

Een van de belangrijkste redenen waarom rust zo belangrijk is, is omdat het ons helpt om stress te verminderen. Stress is een normaal onderdeel van ons leven en kan ons helpen om alert en gefocust te blijven. Maar te veel stress kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder angst, depressie, hoge bloeddruk en hartziekten. Wie kent niet die collega die is uitgevallen als gevolg van (werk-)druk en al tijden riep ‘het is nu even druk, maar het is maar tijdelijk en ik weet wat ik doe’. Rust nemen kan ons helpen om ons stressniveau te verlagen en ons immuunsysteem te versterken, waardoor we gezonder blijven en beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Daarnaast kan rust ons helpen om onze creativiteit en productiviteit te verbeteren. Vaak denken we dat we harder moeten werken om meer gedaan te krijgen, maar soms kan een pauze nemen en even rusten juist tot betere resultaten leiden. Dus niet achter de laptop weg en dan op de telefoon nog wat ‘berichtjes versturen’ of even iets privé doen, maar echt even wisselen van omgeving door een stuk te wandelen of even onderuit in een stoel en 10 minuten ‘niks doen’. Door onze geest de tijd te geven om te ontspannen en op te laden, kunnen we helderder denken en nieuwe ideeën opdoen. Dit kan ons helpen om problemen op te lossen en nieuwe projecten te starten.

Rust nemen is ook belangrijk voor onze relaties. Wanneer we voortdurend bezig zijn en ons gehaast voelen, kan het moeilijk zijn om echt aanwezig te zijn bij de mensen om ons heen. Want we vinden het toch allemaal vervelend als onze gesprekspartner ‘gejaagd’ is en voelen dat ‘diegene al met zijn/haar hoofd bij de volgende afspraak is?’ Door regelmatig rust te nemen en ons te concentreren op het moment, kunnen we ons beter verbinden met anderen en onze relaties versterken.

Tot slot kan rust ons helpen om meer voldoening uit het leven te halen. Vaak zijn we zo gefocust op onze doelen en prestaties dat we vergeten te genieten van de reis. Het is niet de ‘eindpositie’ in een carrière die geldt, maar het hele pad ernaar toe met alle ervaringen, obstakels en overwinningen. Rust nemen kan ons helpen om te waarderen wat we hebben en te genieten van de kleine dingen in het leven. Het kan ons helpen om ons meer bewust te worden van onze emoties en ons te helpen meer in het moment te leven.

Kortom, rust nemen is van groot belang voor onze gezondheid, creativiteit, relaties en algeheel welzijn. Dus neem de tijd om te rusten, te ontspannen en te genieten van het leven. En als we u daar een handje bij kunnen helpen, dan bent u van harte welkom om in onze prachtige omgeving een wandeling te maken of in een grote fauteuil samen te sparren over uw carrièrepad!

Robert Lodiers

Hoofdstraat 252, 3972 LK Driebergen-Rijsenburg
+31 (0)343 44 48 68 | contact@lodiersenpartners.nl

linkedin Ontwikkelingen volgen?
© 2024 Lodiers & Partners Privacy Policy Algemene Voorwaarden